Chytré hodinky

Chytré hodinky, označované také jako smartwatch, dnes vidíte už na každém druhém. Není divu, ve spolupráci s telefonem nabízejí řadu funkcí, které usnadní váš život. Zjistěte, jak vybrat chytré hodinky.

Hodinky už dávno nejsou jen o čase

Pryč jsou doby, kdy hodinky sloužily pouze jako ukazatel času. Chytré hodinky toho zvládnou mnohem více. Chcete s hodinkami telefonovat, fotografovat, reagovat na notifikace z mobilu, využívat navigaci nebo sledovat svoji srdeční aktivitu a sportovní výkony? Žádný problém, nabízených funkcí je bezpočet a možná budete sami překvapeni, co umí chytré hodinky.

Smartwatch nejčastěji fungují jako doplněk chytrého telefonu, se kterým jsou spárovány přes Bluetooth. Propojení se smartphonem umožňuje plné využití podporovaných funkcí a aplikací.

Vybíráme chytré hodinky

Při výběru chytrých hodinek byste si v první řadě měli zodpovědět otázku, co od nich čekáte.

Chcete chytré hodinky hlavně kvůli tomu, aby vám podávaly informace o vašich sportovních výkonech? Pak se zaměřte například na modely od značky Garmin.

Jde vám především o design a hodinky budou sloužit spíš jako módní doplněk? Zaujmout by vás mohly výrobky Michael Kors nebo Emporio Armani.

Vlastníte iPhone a hledáte k němu vhodné chytré hodinky, díky kterým naplno využijete všech funkcí, které Apple nabízí? Jednoznačnou volbou budou Apple Watch.

Nebo chcete koupit chytré hodinky pro děti? Díky funkci GPS lokátor budete vždy vědět, kde se vaše dítě nachází.

Na co se při výběru zaměřit?

Přestože váš konečný výběr bude do značné míry výsledkem individuálních požadavků a možností, existuje několik základních parametrů, na které byste se měli vždy zaměřit.

Operační systém

Smartwatch disponují, stejně tak jako chytré telefony nebo tablety, operačním systémem. Na trhu s chytrými hodinkami jich funguje několik. Kromě rozdílů v uživatelském rozhraní ovlivňuje konkrétní operační systém kompatibilitu s telefonem. Ne každé smartwatch musí být plně spárovatelné s vaším mobilem. Operační systém také určuje, jaké aplikace budete moci využívat.

Mezi nejběžnější operační systémy patří Android Wear, watchOS a Tizen.

Android Wear je navržen tak, aby byl kompatibilní s telefony využívající operační systém Android.

Systém watchOS vyvíjí společnost Apple. Najdete jej ve všech Apple Watch, které jsou vytvořeny tak, aby byly plně kompatibilní s iOS, tedy operačním systémem iPhone.

Tizen je operační systém, který mají chytré hodinky od Samsungu, například populární Samsung Galaxy Watch.

K dostání jsou také smartwatch kompatibilní s operačním systémem Windows Phone. Některé firmy vyrábějí hodinky, které lze spárovat s více operačními systémy. Patří mezi ně například chytré hodinky Xiaomi nebo smartwatch od dalšího čínského výrobce, značky Huawei.

U modelů nabízejících spárování s více operačními systémy si vždy ověřte, zda jde o plnou kompatibilitu, případně jaká omezení vás čekají. V opačném případě nebudete moci výrobek využívat zcela naplno. U méně známých výrobců je na místě ujistit se, že je veškeré rozhraní k dispozici v češtině.

Baterie a její výdrž

Počítejte s tím, že chytré hodinky musíte nabíjet. Interval dobíjení je srovnatelný s mobilními telefony – při aktivním používání vám většina smartwatch vydrží zhruba 1–2 dny. Levnější hodinky paradoxně často vydrží déle. Je to dáno tím, že nemají tak kvalitní a náročný displej a nenabízejí tolik funkcí. Jejich spotřeba baterie je tak nižší, než u dražších a kvalitnějších modelů.

Výrobci nejčastěji prezentují výdrž baterie v hodinách nebo její kapacitu. Ta je uváděna v miliampérhodinách (mAh). V průměru se kapacita baterie u chytrých hodinek pohybuje okolo 400 mAh. Absolutní hodnota vám ale tolik neřekne – výdrž závisí rovněž na náročnosti displeje, hardwaru atd. Není od věci kromě uvedených údajů o baterii pročíst ještě reálné zkušenosti ostatních uživatelů. Mezi největší žrouty energie patří funkce GPS či měření srdečního tepu.

Způsob nabíjení se může lišit. Chytré hodinky mohou disponovat standardním vstupem pro micro USB kabel, technologií pro bezdrátové nabíjení nebo speciální dobíjecí kolébkou. Doba nabití se běžně pohybuje okolo 1–2 hodin.

Ovládání

Chytré hodinky se liší ve způsobu ovládání. Některé, zejména levnější modely, spoléhají téměř výhradně na dotykový displej, který může být doplněný postranními tlačítky. Pro Apple Watch je typické kolečko na straně displeje, které funguje jako tlačítko i zoom. Samsung u některých modelů používá otočný kroužek, který přepíná mezi aplikacemi a jímž se ovládá většina funkcí hodinek. Možností ovládání je několik. Nejlepší je, když si vybrané smartwatch před koupí můžete vyzkoušet a ujistit se, že vám daný typ ovládání vyhovuje.

Displej

Zvýšenou pozornost byste měli věnovat i displeji. Rozlišení displeje nebo podání barev jsou údaje, které vám rozhodně napoví, nicméně u smartwatch nehrají tak důležitou roli, jako například u mobilních telefonů. Pokud chcete na hodinkách číst zprávy či jiné notifikace, tak je důležitá čitelnost na slunci. Z tohoto pohledu jsou kvalitnější displeje OLED (AMOLED) – počítejte ale s vyšší spotřebou baterie. Druhou možnost představují smartwatch s IPS displejem. Tím bývají opatřeny především levnější modely.

Konečný výběr je určen konkrétními požadavky

Mezi další důležité parametry při rozhodování patří design, funkce, výbava nebo použité materiály. Tyto aspekty již záleží hlavně na vašich individuálních preferencích. O výběru tak nakonec může rozhodnout například fakt, že jsou hodinky vodotěsné.

Na trhu najdete chytré hodinky dámské, pánské i unisexové. Smartwatch jsou nejčastěji vyráběny jako hodinky, ale zejména sportovní modely mají někdy podobu náramků.

Další užitečné tipy, na co byste se při výběru chytrých hodinek měli zaměřit, najdete na webu Mobilmania.cz.

Kolik stojí chytré hodinky?

Velmi důležitým aspektem výběru je také cena. Ta se u smartwatch liší v závislosti na výrobci, materiálu, hardwaru a především funkcích. Základní modely pořídíte velmi levně – za méně než tisíc korun. Naopak na ty nejlepší vám nemusí stačit ani dvacet tisíc.

  • Cena do 1500 korun: V této kategorii naleznete hlavně chytré hodinky určené pro malé děti, fitness náramky a základní modely smartwatch. Neočekávejte příliš širokou nabídku funkcí, ale zase můžete počítat se solidní výdrží baterie. Hodinky v této cenové relaci jsou pro příležitostné a nenáročné uživatele.

  • Cena 1500–5000 korun: V tomto rozpětí najdete opravdu různorodé modely. S vyšší cenou přibývají funkce a roste kvalita používaných materiálů. Za čtyři pět tisíc korun již dostanete solidní smartwatch od Xiaomi nebo Huawei, stejně jako chytré sportovní hodinky například od Garmin. Naopak výrobky těsně nad 1500 korun se nemusí výrazně lišit od předchozí kategorie.
  • Cena 5000–10000 korun: V této cenové relaci si již vyberete velmi kvalitní hodinky střední až vyšší střední třídy. Za podobnou částku pořídíte i některé Apple Watch nebo smartwatch od Samsungu. Hodinky v této hodnotě by měly uspokojit potřeby většiny běžných uživatelů.

  • Cena nad 10000 korun: Sem patří nejlepší modely a nejnovější kousky od věhlasných značek. Kromě Apple Watch, chytrých hodinek značky Samsung nebo Garmin pořídíte v této cenové relaci rovněž elegantní modely švédské značky Kronaby.
Zobrazit více
Filtrovat zboží (1692 produktů)
Cena
Výrobce
Zobrazit více možností (235)
Určení
Frekvence procesoru
Velikost uložiště
Velikost pouzdra
Úhlopříčka displeje
Rozlišení snímače
Produktová řada
Barva
Vlastnosti